Wat heb ik tot nu toe gedaan?

Een soort c.v.

 

 

Als graficus ben ik autodidact. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis ben ik begonnen vrij werk te maken. Daar had ik al spoedig redelijk succes mee. Dus zocht ik naar een mogelijkheid om de zeer arbeidsintensieve tekeningen die ik maakte te vermenigvuldigen.

Zo kwam ik uit op de zeefdruk. Mijn tekeningen heb ik nooit op deze manier vermenigvuldigd, maar wél openden zich toen voor mij talloze nieuwe mogelijkheden.

Aanvankelijk was alles puur handwerk. Maar via de zeefdruk ontdekte ik de fotografie. Ik heb uren doorgebracht in de donkere kamer. Daar leerde ik op talloze manieren in het beeld in te grijpen, iets waar ik nog steeds profijt van heb bij het gebruik van Photoshop.

 

Met het werk uit die periode heb ik diverse tentoonstellingen gehad, solo- zowel als groeps-. Ook heb ik toen enige tijd les gegeven op de Kunstacademie, eerst in Den Bosch, later in Arnhem. En ik heb veel organisatorisch werk gedaan, in besturen en commissies.

 

Begonnen met het drukken van (tentoonstellings)affiches, werd ik steeds vaker door collega-kunstenaars benaderd voor het uitvoeren van hun prenten. Dat is jarenlang mijn hoofdbezigheid geweest. De naam waaronder ik dit deed was: Het Drukhuis Oosterbeek.

 

Daarnaast begon ik in de jaren ’70 ook een uitgeverij van hoofdzakelijk bibliofiele boeken. Kunstenaarsboeken, dichtbundels en gelegenheidsuitgaven vormden de hoofdmoot. Deze uitgeverij, de Ravenberg Pers, heeft een eigen website. Nog steeds maak ik af en toe op verzoek boeken, maar zelf uitgeven doe ik niet meer.

 

In die tijd nam ik, samen met Leen van Weelden, ook het initiatief tot het op regelmatige basis uitgeven van grafiek. Dit resulteerde in de oprichting van de Stichting Signature, die onder meer 20 jaar lang de Gelderse Grafiekmap heeft uitgegeven en de jaarlijkse Gelderland Grafiekprijs instelde.

 

Ofschoon ik mezelf meer beschouw als graficus dan als fotograaf, heb ik een pagina op de site van fotografen.nl. Ook kom ik voor in de documentatie van

de RKD en van galeries.nl.

 

 

 

© Koos van Tol 2014 - 2023